Românii, ”șefi” la corupție în Europa: noua confirmare oficială că ”nu ne mai facem bine”
Dacă nu ai văzut destule documentare Recorder care să ateste nivelul fabulos de corupție din instituțiile statului sau BOR, acum există și un raport la nivel european care să ateste gravitatea problemelor cu care se confruntă țara noastră.
În fiecare an, Transparency International publică o analiză la nivel global pe marginea Indicelui de Percepție a Corupției. În această săptămână a fost publicată ediția pe 2021. Deși situația din România este absolut terifiantă, dacă îți ține de cald acest aspect, merită să reții că 131 din cele 180 de state analizate nu au făcut niciun fel de progres în combaterea corupției în ultimii 10 ani. Țara noastră face parte din exact aceeași categorie.
România, Ungaria și Bulgaria scriu manualul corupției în Europa
Ca referință, Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt””, scrie News.ro.
”Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) și Bulgaria (42 de puncte). Percepția asupra corupției din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci și prin comparație cu rezultatele din anul 2012, când țara noastră avea 44 de puncte din 1001 .
La nivelul UE sunt însă și state care au înregistrat diferențe de peste 10 puncte în ultimul deceniu. Grecia și Italia au câștigat câte 13 respectiv 14 puncte în perioada 2012 – 2021. Astfel că Grecia avansează de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, iar Italia de la 42 de puncte în 2012 ajunge în 2021 la 56 de puncte. La polul opus se află Cipru și Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte în ultimul deceniu, ajungând la 53, respectiv 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte”, precizează organizația din spatele analizei.
Tot pe marginea situației din România, Transparency International a precizat că unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achizițiilor publice, cu efecte mai ales asupra transparenței cheltuielilor publice făcute în pandemie.